Magyarország Fedettpályás Fogathajtó Bajnoksága és Csallóköz kupa első fordulója

2014.12.06

,,A mely terhet száz ló se mozdíthat meg, ha egyik balra másik jobbra, egyik hátra másik előre húz, az sokszor négy lónak is enged, mellyek egyformán s egyszerre húznak!“

Gróf Széchenyi István 1828

A fogathajtó sport a Magyar Lovas Szövetség legeredményesebb szakága. Fogathajtóit jelenleg a világ élvonalában jegyzik. A versenyeket egyes-, kettes- és négyesfogathajtó kategóriákban rendezik.
December 6-án Szlovákia történelmében először került sor arra, hogy Magyarország fogathajtó bajnokságának a határon kívül Szlovákia adhatott otthont. A Magyar Lovas Szövetség három forduló megrendezésével bízta meg a Czajlik rancs lovas klubot, melynek következő fordulói 2015. január 24-én és február 28-án valósulnak meg. A fedett pályás lovardában a kombinált akadály- és maratonhajtás két fordulójában 35 fogat több mint nyolcvanszor állt fel a bírói kar elé a rajtvonalhoz. A magyar bajnokság keretein belül nyitott versenyszámban viszont  még Szlovákia, Csehország és Észtország  is képviseltette magát. Egyes-, kettes -, négyesfogatok valamint egyes-, kettes- és négyes pónifogatok négy ország színvonalas felkészültségéről tanúskodtak.
Az ünnepélyes díjátadáson részt vett Nagyszombat megye képviselője, Dunaszerdahely város polgármestere JUDr. Hájas Zoltán.  A szalagokat a verseny főbírája  a Magyar Lovas Szövetség Fogathajtó Szakbizottságának tagja Tóth Ferenc tűzte ki,  a hajtóknak gratulált a Magyar Lovas Szövetség elnökségi tagja Kovács Zoltán valamint a verseny házigazdája Czajlik Jenő, aki végezetül megköszönte a Magyar Lovas  Szövetségnek a megtiszteltetést és lehetőséget a szervezésre. A verseny végén felsorakozott fogatok este hat órakor tiszteletkörrel búcsúztak a lelkes közönségtől. A rendezőség sok szeretettel várja a nézőket és a versenyzőket a bajnokság további fordulóira.

A bajnokság eredményei:

1

Szajkó Liliána Idős Jámbor Vilmos LE

Fedeles póni egyes

2

Roo Sileht Pille EST

Fedeles póni egyes

3

Hudesz Jenifer Idős Jámbor Vilmos LE

Fedeles póni egyes

 

 

1

Balázs Sándor     Idős Jámbor Vilmos LE  

Fedeles póni kettes

2

Karsay Sándor     Farádi LE

Fedeles póni kettes

3

Vlašic Petr CZE

Fedeles póni kettes

 

 

1

Roo Sileht Pille     EST

Fedeles egyesfogat

2

Domés Milan2     CZE

Fedeles egyesfogat

3

Domés Milan         CZE

Fedeles egyesfogat

 

 

1

Vlašic Petr         CZE

Fedeles négyesfogat

 

 

1

Galambos Nándor    Lovas Barátok Egyesülete,
Füzesgyarmat

Fedeles kettesfogat

2

Szalai Gábor     Farádi LE

Fedeles kettesfogat

3

Vlašic Petr CZE

Fedeles kettesfogat


Csallóköz kupa eredményei:
 
1.    Valšic Petr - kettesfogat - CZE
2.    Gasparík András – kettesfogat - Czajlik ranch
3.    Juran Jaroslav - kettesfogat - CZE