A nemzeti természetvédelmi területként nyilvántartott Tőkésiág a Dél-Szlovákiában, a Duna menti síkságon elterülő mezőgazdasági vidék szívében terül el. Területe 306 ha. Teljes hossza kb. 25 km. Ebből vízfolyás kb. 18 km, amelynek nincs forrása - a meder alján feltörő talajvízből táplálkozik. A múltban a Tőkésiágat gyakran látogatták a halászok és vízisportolók. 1993-tól a Szlovák Környezetvédelmi Minisztérium által nemzeti természetvédelmi területté lett nyilvánítva.
                                                                                        
   
Régió térkép

   

LÁTNIVALÓK:


■ ■ ■   Bősi vízlépcső

Somorjától néhány kilométerre található Szlovákia legnagyobb vízerőműje. A bősi lépcsőfok a folyó hidroenergetikai esését hivatott kihasználni, ezen kívül biztosítja az akadálymentes hajózást, kamráival a bejövő és kimenő csatorna vízszintkülönbségét áthidalva. A nyári időszakban sétahajózásokat is szerveznek az erőmű területén. Az erőmű négy darab kettes blokkból áll, amelyekben 8 hidroagregát helyezkedik el. A kamrák a bejövő és kimenő csatorna közti 16-23,3 m-es vízszintkülönbség áthidalására hivatottak. A kamrák feltöltése és leengedése kb. 15 percig tart. A hajózást a kamrák középső pillérén elhelyezkedő toronyból irányítják.


■ ■ ■   Csallóköz múzeum, Dunaszerdahely

A Csallóközi Múzeum 1964. július 1-én nyílt meg, és a Sárga Kastélyban székel. Az 1927-ben Khin Antal által Somorján alapított múzeum hagyományaira épült. A Múzeum állandó néprajzi és régészeti kiállításnak ad helyet. A Kastély mellett 1986-ban kiállító terem nyílt, amely évi 5-6 művészeti kiállítás színtere. A Sárga Kastély épületét a 18. században emeltette Kondé Miklós nagyváradi püspök.

Az állandó kiállítás ma 11 tematikus egységet ölel fel. A látogatók érdeklődési körüknek megfelelően régészeti és paleontológiai, történelmi és néprajzi részlegek közül választhatnak.

Cím: Múzejná 2, Dunaszerdahely, www.zom.sk


■ ■ ■
  Kortárs Magyar Galéria, Dunaszerdahely

A dunaszerdahelyi Kortárs Magyar Galéria napjaink magyar művészeinek kollekcióját mutatja be, az anyaország és más európai tájakon élő művészek személyében, Ausztria, Horvátország, Németország, Románia, Szlovákia, Szlovénia területéről válogatva.

Az anyag - szobrokból, festményekből, grafikákból szemezgetve - színes képet mutat a kortárs magyar művészet tárgyköréből.


■ ■ ■   Somorjai múzeum / Városi Honismereti Ház, Somorja

A Városi Honismereti Házat 1976-ban alapították a somorjai polgárok kezdeményezésére és a CSEMADOK helyi szervezetének Honismereti Bizottsága vezetésével. A kiállított tárgyak nagyrészt ajándékozásból származnak. 1982-től a dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeum kihelyezett kiállításának ad otthont. Az első helyiségben Somorja városával kapcsolatos középkori iratok kaptak helyet.

Külön teremben látható Prochászka Tallós István somorjai születésű festőművész néhány alkotása. A kiállítás további részei a néprajz köré csoportosulnak (szerszámok, edények, berendezési tárgyak stb.). A legérdekesebb az a berendezett szoba, amelyben halászhálók és -eszközök láthatók. Az utolsó termekben népművészek alkotásai láthatók, külön helyiségben tekinthetők meg az aranymosással kapcsolatos használati tárgyak. A kocsiszínben a mezőgazdasági munkák során használt szerszámok kaptak helyet, valamint a paraszti háztartásokra jellemző használati tárgyak.

Cím: Bratislavská 15, 931 01, Somorja
http://www.zom.sk/sk/index.php?page=11

 
     
 

Copyright (c) Czajlik Ranch, May 2012. All rights reserved. Webdesign: gART